Blogi

Huumeseulat

Tänään opinnoissamme kävimme läpi huumeita ja huumeseulaa. Virtsatestillä tarkastetaan onko henkilö käyttänyt huumeita äskettäin tai lähiaikoina. Virtsatesti mittaa huumeista elimistössä muodostuneita ja elimistöön varastoituneita aineenvaihduntatuotteita. Virtsanäytteestä kertaluonteinenkin huumekokeilu säilyy vähintään puoli vuorokautta, joidenkin huumeiden osalta jopa yli viikon käytön jälkeen. Nopeasti häviäviä huumeita ovat esim. kokaiini ja amfetamiinit ja hitaasti häviäviä mm. opiaatit ja kannabis.

10 aineen huumeseula

Usean aineen huumeseula mittaa 10 eri ainetta virtsanäytteestä.

Testi sisältää yhden testipaneelin, jossa on 10 indikaattoria eri aineiden havaitsemiseksi.
Lisäksi tarvitset vain puhtaan ja kuivan astian johon virtsanäyte otetaan. Testin kärki upotetaan näytteeseen ja tulos on luettavissa testin indikaattoreista.

Testipaneelissa on oma ikkuna eri aineiden havaitsemiseksi, joten jokaisen aineen kohdalla tulee joko positiivinen tai negatiivinen tulos. Näin ollen myös sekakäytössä useammat käytetyt aineet voidaan helposti yksilöidä.
 

Suomenkielinen ohje toimitetaan mukana. CE -merkitty tuote.
 

Testillä mitattavat aineet ja niiden näkymisajat virtsanäytteessä:

 

Nimi Tarkkuus(ng/ml) Havaittavissa käytön jälkeen noin
Amfetamiinit 1000 1 - 6 päivää
EDDP   2 - 3 päivää
Buprenorfiinit 10 3 - 6 päivää
Bentsodiatsepiinit 300 2 - 14 päivää
Kokaiini 300 1 - 5 päivää
Meta-amfetamiinit 1000 1 - 6 päivää
Morfiinit 300 1 - 5 päivää
Ketamiini   2 - 5 päivää
Opiaatit (esim. heroiini) 2000 1 - 5 päivää
Kannabis 50 Satunnaisessa käytössä 1-14 päivää, jatkuvassa käytössä noin 30 päivää.




Tuloksen tulkinta:

Tuloksen tulkinta

 

Linkkejä aiheesta:

Terveydenhuollon huumetestit jakavat mielipiteitä 
HS: huumetestit

Tietoa eri huumeista
 

Lisää

Vuoden aikuisopiskelija

Aikuiskoulutusverkosto palkitsi ansioituneen aikuisopiskelijan sekä koulutusmyönteisen työyhteisön Aikuisopiskelijan päiväkahvit –tapahtumassa keskiviikkona 30.9.2015 Esedulla Kuusitiellä. Tämä oli hieno päivä. Olen vieläkin sanaton. Kiitos kunniasta!

"Vuoden aikuisopiskelijaksi valittu Anne suorittaa Esedulla sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Palkintoperusteluissa todetaan, että Anne luo valoisalla olemuksellaan iloa niin opiskelijoiden kuin opettajien keskuudessa. Anne hyödyntää opiskelussaan monipuolisesti eri oppimisympäristöjä kuten verkkoa, työelämäyhteistyötä ja opintokäyntejä. Hänen kirjallinen ja suullinen ilmaisutaitonsa on erinomaista, hän osaa perustella asioita ammatillisesti sekä uskaltaa tehdä tarvittavia päätöksiä. Anne on myös äärimmäisen auttavainen opiskelijatovereitaan kohtaan.

Pieksämäen aikuiskoulutusverkostoon kuuluvat Bovallius-ammattiopisto, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, Pieksämäen seutuopisto, Pieksämäen kaupunki, Seurakuntaopisto, ja Pieksämäen TE-palvelut. Pieksämäen aikuiskoulutuksen verkosto on valinnut yhteisesti vuoden aikuisopiskelijan ja koulutusmyönteisimmän työyhteisön jo useiden vuosien ajan."

Lisää

Työharjoittelupaikkaan tutustuminen

Jes! Tänään pääsin tutustumaan tulevaan työharjoittelupaikkaani! Odotan jo innolla tulevaa työharjoittelua. Paikka vaikuttaa todella mukavalle. :)

Lisää

Perheväkivalta

Tänään kävimme läpi todella rankkoja aiheita. Perheväkivaltaa ja lasten seksuaalistahyväksikäyttöä. Käteen jäi päivästä paljon. Ihmisen julmuus on välillä niin käsittämätöntä! Silti minä mietin, että mikä on ollut tekijällä mielenpäällä, joka on kuormittanut ja ajanut käsittämättömään tekoon. Esimerkki tapauksia: Pedofiili on sairas mieleltään. Hän tarvitsee apua ja uhri apua ja oikeutta. Äiti, joka hakkaa lapsiaan, on kuormittunut ja neuvoton. Hän tarvitsee apua ja lapset huolenpitoa ja turvaa. Mies, joka hakkaa naistaan, on ahdistunut. Hän tarvitsee apua tunteiden käsittelyyn ja nainen turvaa. Mielenterveyspotilaan teot ja sanat vaikuttavat useaan ihmiseen, joten kukaan ei voi sanoa, että "tämä on minun ongelma, ei sinun". Toivonkin, että tulevaisuudessa saisin asiakkaan, jonka kanssa keskustella tästä aiheesta ja jota voisin auttaa. Kuinka kanavoida ahdistus ja kuormitus pois, ettei siitä kärsi joku muu. Teko on se jäävuoren huippu.

"Sosiaalisella tuella on suuri merkitys vaikeissa elämäntilanteissa. Muiden ihmisten kanssa puhuminen on yksi tavallisimmin käytetyistä selviytymiskeinoista. Surua ja murhetta ei voi kukaan ottaa pois, mutta sen voi jakaa. Jo pelkkä puhuminen usein helpottaa oloa. Järkyttäviin tapahtumiin reagointiin liittyy usein tarpeettomia syyllisyyden ja häpeän tuntemuksia. Mielessä saattaa pyöriä "olen rikki ja omituinen, kuka minua haluaisi kuunnella" tai "mitä muut ajattelevat tästä ja minusta". Myös, kun asiasta on jo kertonut, saattaa tuntea häpeää. "Mitä minä meninkään tästä puhumaan. En edes tiedä halusiko hän kuulla tätä!" Monet hyötyvät myös vertaistuesta, millä tarkoitetaan esimerkiksi ryhmiä, joissa voi tavata samanlaisia kokemuksia kokeneita ihmisiä. Suru voi olla helpompi kantaa yhdessä ihmisten kanssa, joiden tietää käyneen läpi jotain samanlaista. " Mieli, Suomen Mielenterveysseura

Lisää

Siilin Työtoiminta keskus

Tänään kävimme tutustumassa Siilin työtoimintakeskuksessa.  Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkään työttöminä olleille henkilöille työllistymismahdollisuuksien ja elämänhallinnan parantamiseksi.

Työtoiminnan tavoitteena on ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn ja vahvistaa elämän- ja arjenhallintaa.Työtoiminnan avulla voidaan rakentaa polkua kohti avoimia työmarkkinoita, selvittää opiskeluvaihtoehtoja tai ryhtyä toteuttamaan muita asiakkaan suunnitelmia. Kyseessä ei ole työsuhde, vaan tavoitteena voi olla esimerkiksi totuttautuminen työelämän pelisääntöihin ja työnteon rytmiin. Työtoiminnan aloittaminen vaatii aina aktivointisuunnitelman, jonka tekemisessä ovat mukana asiakas, TE-toimisto, KELA ja kaupunki (sosiaalitoimi, työtoiminta). Aktivointisuunnitelma on pitkään työttömänä olleelle henkilölle laadittava suunnitelma, jonka tavoitteena on parantaa henkilön työllistymisedellytyksiä ja elämänhallintaa.

Jos aktivointisuunnitelmaan sisällytetään kuntouttava työtoiminta, on siitä kirjattava suunnitelmaan ainakin seuraavat asiat:
1. Kuntouttavan työtoiminnan sisällön tarkka kuvaus
2. Toiminnan järjestämispaikka
3. Kuntouttavan työtoiminnan päivittäinen ja viikoittainen kesto
4. Kuntouttavan työtoiminnan jakson alkamisajankohta ja pituus
5. Asiakkaalle kuntouttavan työtoiminnan ohella tarjottavat muut sosiaalipalvelut sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalvelut, sekä
6. Ajankohta, jolloin viimeistään arvioidaan kuntouttavan työtoiminnan vaikutuksia asiakkaan työllistymismahdollisuuksille ja päätetään jatkotoimista sekä aktivointisuunnitelman uudistamisesta

Työtoimintapisteitä ja erilaisia ryhmätoimintoja on kaupungin yksiköissä sekä mm. Bovalliuksella, PSLiikunnalla, Vaalijala/Savosetillä, Keski-Savon Hoivakehityksellä, seurakunnalla ja Viadialla.

tyotoiminta

Lisää

Nikulanmäen Kuntoutumiskylä

Kävimme tänään tutustumassa Nikulanmäen Kuntoutumiskylässä, jota ylläpitää Keski-Savon Hoivakehitys. Keski-Savon Hoivakehitys on sosiaalipsykiatrinen yhdistys Pieksämäellä. Vuodesta 1999 alkaen se on edistänyt mielenterveyskuntoutujien ja kaksoisdiagnoosiasiakkaiden sosiaalisia taitoja, elämänlaatua, asumisolosuhteita ja yhteiskunnallista asemaa. Keski-Savon Hoivakehitys ry ylläpitää Nikulanmäen Kuntoutumiskylää, Psykiatrisen kotikuntoutuksen toimipistettä sekä Pieksämäen Keskipistettä, jonka tiloissa sijaitsevat Kahvila Akseli & Elina sekä Keskipisteen tukiasunnot.

Keski-Savon hoivakehitys tarjoaa:
-
kuntoutusta
- asumispalvelua
- tukiasuntoja
- työtoimintaa
- kotikuntoutusta
- viriketoimintaa

Voit tutustua Keski-Savon Hoivakehitykseen tästä.

Lisää

Katsoimme prinsessa elokuvan

Aivan mahtava juttu! Edellisessä kirjoituksessa olikin toiveissa, että katsoisin Prinsessa elokuvan. Sehän kävi nopeammin kuin aavistinkaan :)
Koska elokuvan katsominen ei ollut pakollista niille jotka olivat sen nähneet, niin meitä ei ollut kuin kaksi katsomassa. Tai no, oli meitä minä, J ja ketä meitä nyt muita oli.... :D

Linkki Elokuvan arvostelu
Linkki Elokuva rikkoi salassapitovelvollisuutta
Linkki Tietoa Prinsessasta

 

Lisää

Perhe korhosen tarina

Meille annettiin ryhmätehtävä case Perhe Korhonen.

"Pienryhmätehtävä

Perhe Korhonen asuu tällä hetkellä kaupungin erityisryhmien tukiasunnossa vuokralla. Perheeseen kuuluu äiti 45 vuotta, isä 49 vuotta sekä äidin aikaisemmasta liitosta oleva kohta 18 vuotta täyttävä tytär.

Äiti on sairastunut skitsofreniaan 24 -vuotiaana. Hän on ollut sairautensa vuoksi lukuisia kertoja eripituisia jaksoja hoidossa psykiatrisella osastolla. Avohoito on ollut katkonaista ja sitoutuminen siihen on ollut huonoa. Äiti on työkyvyttömyyseläkkeellä. Hänen päivänsä kuluvat kotosalla, selviytyminen on heikkoa.

Isä on tehnyt epäsäännöllisesti töitä eri työmailla. Hänellä ei ole mitään ammatillista koulutusta. Isä aloitti syksyllä työvoimapoliittisen koulutuksen, mutta akuutti päihteiden käytö katkaisi opiskelun. Isän päihteiden käyttö on alkanut jo nuorena ja sotkenut työkuvioita aiemminkin. Isä on ollut muutamia kertoja katkaisuhoidossa sekä kuntouttavassa hoidossa päihdehuoltolaitoksessa. Isällä on tulona vaihtelevasti työtulo tai työmarkkinatuki, joskus myös sairausvakuutuksen päiväraha.

Perheen tytär on kasvanut näissä resuisissa olosuhteissa. Peruskoulu on käytynä ja tytär on aloittanut kaksikin kertaa ammatilliset opinnot, mutta omaa alaa ei ole vielä löytynyt ja motivaatiotkin on hukassa. Tyttärellä esiintyy lisäksi ahdistus ja jännityoireita, joiden vuoksi hän on alanut jäämään kotiin entistä useammin.

1. Jatkakaa ja täydentäkää kaikkien perheenjäsenten tarinaa niin, että pystytte kuvaamaan perheen arkea vielä konkreettisemmin, palveluiden tarvetta sekä rakentamaan kaikille palveluketjun (mielenterveys- ja päihdepalvelut)
2. Sijoittakaa perhe asumaan jonnekin paikkakunnalle ja käyttäkää todellisia palveluita
3. Kuvatkaa palveluketjut valitsemassanne kunnassa kaikille perheenjäsenille
4. Etsikää tietoa valitsemistanne palveluista ja kuvatkaa niitä tarkemmin.
5. Perehtykää Mielenterveys ja Päihdesuunnitelmaan (Mieli 2009 työryhmän raportti) ja nostakaa sieltä muutama tärkeä asia, jotka voisivat auttaa Korhosen perheen tilanteessa.

Tehtävät käsitellään 2.9 tunnilla. Esityksenne saa olla vapaamuotoinen."

Ja siitä se ajatus sitten lähti. Aikaisemmalta ammatiltani olen media-assistentti, joten jos esitys saa olla vapaamuotoinen niin luovuuden käyttö on suotavaa. Ja sehän sopi minulle hyvin :)

Sain houkuteltua kaksi muuta ryhmäläistäni ideaan, että tehdään perhe Korhosesta "dokumenttielokuva", jossa kuvataa heidän ajatuksiaan ja arkea. Koska kavereilla oli luotto ideaani, niin he lähtivät innolla mukaan projektiini. Hyvä tytöt! Minä kuvasin, tytöt olivat näyttelijöitä. Äidin ja tytttären rooliin oli näyttelijät, mutta mistä saatiin mies? Se jääköön salaisuudeksi ;)

Mutta dokumentti elokuvast tuli hyvä ja palveluketjun kuvaaminen kävi näppärästi elokuvan jälkeen powerpointilla ja aputeksteillä, jotka suullisesti kerroimme luokalle. Oli kiva esittää meidän ryhmätyö luokalle, koska se oli niin erilainen ja näimme kovasti sen eteen vaivaa.

Lisää

Tutustuminen Moision sairaalan Museoon

Tänään oli mukava päivä. Pääsimme tutustumaan Moision museoon Mikkelissä. Olimme aiemmin käyneet läpi milenterveystyön historiaa ja oli todella mielenkiintoista käydä tutustumassa Moision sairaalan historiaan.
Moision sairaala on vuonna 1927 perustettu psykiatrinen sairaala joka sijaitsee Mikkelissä. Sairaalassa on ollut enimmillään 500–600 potilaspaikkaa. Moision sairaalamuseossa halutaan kertoa yleisölle avoimesti psykiatrisen sairaanhoidon ja Moision sairaalan historiasta ja nykyisyydestä. Kaksi entistä Moision sairaalan työntekijää esittelivät meille museota ja he kertoivat omasta työstään ollessaan hoitajina Moision sairaalassa. Työ oli ollut mukavaa ja ei heidän tarvinnut pelätä työssä.
Halusin tietää millaisia persoonia oli ollut hänen uransa aikana. Hoitaja kertoi taiteilijasta, joka oli maalannut taitavasti tauluja. Toinen hoitajista oli sairaanhoitaja uransa alkuaikoina päässyt hoitamaan Kellokosken prinsessaa! Se oli hämmentävä ja mielenkiintoinen tieto. Pitääkin katsoa Prinsessa elokuva uudestaan. Jos sitä katsoisi ihan uudesta näkökulmasta, kun on saanut tietoa mielenterveystyön historiasta ja ihka oikean prinsessan hoitajalta. :)

Tästä pääset Moision sairaalan sivuille.

 

Lisää

Kivisalmen hoitokoti

Kävimme tänään tutustumassa Karjalankylässä Kivisalmen hoitokotiin. Siis vau mikä paikka! Ihana miljöö asumiseen. Pidän muutenkin green care -toiminta-ajatuksesta. Olen maalta kotoisin ja asun itsekin tällähetkellä maalla, joten tiedän miten maalaiselämä rauhoittaa ja tekemistä riittää! :D

Kivisalmen hoitokotiin voit tutustua tästä.

Lisää