Perhe korhosen tarina
Meille annettiin ryhmätehtävä case Perhe Korhonen.
"Pienryhmätehtävä
Perhe Korhonen asuu tällä hetkellä kaupungin erityisryhmien tukiasunnossa vuokralla. Perheeseen kuuluu äiti 45 vuotta, isä 49 vuotta sekä äidin aikaisemmasta liitosta oleva kohta 18 vuotta täyttävä tytär.
Äiti on sairastunut skitsofreniaan 24 -vuotiaana. Hän on ollut sairautensa vuoksi lukuisia kertoja eripituisia jaksoja hoidossa psykiatrisella osastolla. Avohoito on ollut katkonaista ja sitoutuminen siihen on ollut huonoa. Äiti on työkyvyttömyyseläkkeellä. Hänen päivänsä kuluvat kotosalla, selviytyminen on heikkoa.
Isä on tehnyt epäsäännöllisesti töitä eri työmailla. Hänellä ei ole mitään ammatillista koulutusta. Isä aloitti syksyllä työvoimapoliittisen koulutuksen, mutta akuutti päihteiden käytö katkaisi opiskelun. Isän päihteiden käyttö on alkanut jo nuorena ja sotkenut työkuvioita aiemminkin. Isä on ollut muutamia kertoja katkaisuhoidossa sekä kuntouttavassa hoidossa päihdehuoltolaitoksessa. Isällä on tulona vaihtelevasti työtulo tai työmarkkinatuki, joskus myös sairausvakuutuksen päiväraha.
Perheen tytär on kasvanut näissä resuisissa olosuhteissa. Peruskoulu on käytynä ja tytär on aloittanut kaksikin kertaa ammatilliset opinnot, mutta omaa alaa ei ole vielä löytynyt ja motivaatiotkin on hukassa. Tyttärellä esiintyy lisäksi ahdistus ja jännityoireita, joiden vuoksi hän on alanut jäämään kotiin entistä useammin.
1. Jatkakaa ja täydentäkää kaikkien perheenjäsenten tarinaa niin, että pystytte kuvaamaan perheen arkea vielä konkreettisemmin, palveluiden tarvetta sekä rakentamaan kaikille palveluketjun (mielenterveys- ja päihdepalvelut)
2. Sijoittakaa perhe asumaan jonnekin paikkakunnalle ja käyttäkää todellisia palveluita
3. Kuvatkaa palveluketjut valitsemassanne kunnassa kaikille perheenjäsenille
4. Etsikää tietoa valitsemistanne palveluista ja kuvatkaa niitä tarkemmin.
5. Perehtykää Mielenterveys ja Päihdesuunnitelmaan (Mieli 2009 työryhmän raportti) ja nostakaa sieltä muutama tärkeä asia, jotka voisivat auttaa Korhosen perheen tilanteessa.
Tehtävät käsitellään 2.9 tunnilla. Esityksenne saa olla vapaamuotoinen."
Ja siitä se ajatus sitten lähti. Aikaisemmalta ammatiltani olen media-assistentti, joten jos esitys saa olla vapaamuotoinen niin luovuuden käyttö on suotavaa. Ja sehän sopi minulle hyvin :)
Sain houkuteltua kaksi muuta ryhmäläistäni ideaan, että tehdään perhe Korhosesta "dokumenttielokuva", jossa kuvataa heidän ajatuksiaan ja arkea. Koska kavereilla oli luotto ideaani, niin he lähtivät innolla mukaan projektiini. Hyvä tytöt! Minä kuvasin, tytöt olivat näyttelijöitä. Äidin ja tytttären rooliin oli näyttelijät, mutta mistä saatiin mies? Se jääköön salaisuudeksi ;)
Mutta dokumentti elokuvast tuli hyvä ja palveluketjun kuvaaminen kävi näppärästi elokuvan jälkeen powerpointilla ja aputeksteillä, jotka suullisesti kerroimme luokalle. Oli kiva esittää meidän ryhmätyö luokalle, koska se oli niin erilainen ja näimme kovasti sen eteen vaivaa.